Spring naar content

Wordt jouw coach opleiding erkend? En wat betekent dat?

Een coach opleiding is een mooie investering, waar je de rest van je leven plezier van hebt. Vooral als je kiest voor een erkende coach opleiding. Dit wordt ook wel NOBCO-geaccrediteerd genoemd. Een erkende coach opleiding voldoet aan strenge kwaliteitseisen, waardoor je zeker weet dat je goed wordt opgeleid. Bovendien haal je met een erkende opleiding ook een erkend certificaat.

 

Wanneer is een coach opleiding ‘erkend’?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we eerst een stap terug. Coach is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen, met of zonder verstand van zaken, zich ‘coach’ mag noemen.

Als reactie hierop zijn keurmerken in het leven geroepen, waarmee coaches zich kunnen onderscheiden. Zo’n keurmerk wordt afgegeven door een onafhankelijke instantie, vaak een beroepsvereniging. Het laat zien dat vakgenoten de kwaliteit van de coach erkennen.

Om welk keurmerk gaat het?

Het belangrijkste keurmerk dat je als coach kunt voeren is het EIA-keurmerk. De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) geeft dit uit, samen met European Mentoring Coaching Council (EMCC). Er zijn vier niveaus te behalen: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner.

Je hebt EIA Practitioner nodig om als erkend coach aan de slag te gaan. Als jij dit keurmerk kunt halen in je coach opleiding, kun je bewijzen dat je over de juiste vaardigheden beschikt om te kunnen coachen. Je kwaliteit wordt dan door onafhankelijke instanties erkend.

Welk keurmerk heeft een erkende coach opleiding?

Voor opleidingen waarmee je erkend coach kunt worden, is er het European Quality Award kwaliteitskeurmerk van het EMCC en de NOBCO. Als jouw opleiding het EQA-keurmerk draagt, volg je een erkende coach opleiding.

De opleiding ‘Loopbaan- en Levenscoach’ van BCoach is zo’n erkende coach opleiding. De NOBCO en EMCC hebben de opleiding geaccrediteerd op het niveau van Practitioner. Ideaal voor wie zich wil vestigen als coach met een eigen praktijk. Lees hier meer over deze erkende coach opleiding.

Wat zijn de voordelen van een erkende coach opleiding?

Met een coach opleiding die erkend is, weet je zeker dat je een kwalitatief goede opleiding volgt. En dat de lesstof up-to-date is, want je moet het keurmerk om de vijf jaar vernieuwen. Er is een grondige theoretische onderbouwing voor alles wat je leert en je krijgt voldoende praktische tools mee om zelf verder mee te oefenen.

Met een EQA-erkende coach opleiding op zak is het relatief makkelijk om je EIA-keurmerk te halen. In de opleiding leer je hoe je dat doet.

Tot slot is een keurmerk goed voor jouw eigen marketing. Mensen die op zoek gaan naar een coach, vallen in de stroom aan informatie graag terug op iets vertrouwds. Ook als je geen EIA haalt, mag je wel op je website zetten dat je een EQA-erkende coach opleiding hebt gevolgd. Dat geeft vertrouwen aan je klanten en kan zelfs van doorslaggevend belang zijn om voor jou te kiezen boven een andere coach.

Wil je meer weten over accreditatie, keurmerken en kwaliteit van de opleiding? Hans en Alice maken graag tijd voor je. Bel ze gerust of laat hen jou terugbellen!