Spring naar content

Wat is jouw talent? Ontdek het in 6 simpele stappen

1. Denk terug en schrijf

Hoe weet je waar je kracht ligt? Ga terug naar je verleden, waar kreeg je energie van? Waar werd je blij van? Waarop ben je echt trots (geweest) en dat mag van alles zijn, groot of klein? Neem de tijd om je dat te herinneren.

Hou vervolgens twee weken bij welke bezigheden en taken (op het werk en privé) je energie geven en welke juist energie kosten.

Op welke momenten heb jij het gevoel dat alles vanzelf ging of gaat? Schrijf het op, en bedenk ook wat je deed als je met tegenslagen te maken kreeg. Heb je ze overwonnen? Hoe is het je gelukt om er wel een succes van te maken? Wat zegt dit over jou? Welke talenten heb jij gebruikt en wanneer sta jij ‘in je kracht’?

2. Wat jij gewoon vindt, is juist een talent

Meestal zien mensen hun eigen talenten, hun kernkwaliteiten over het hoofd, juist omdat ze die zo gewoon en vanzelfsprekend vinden. Als je de vraag krijgt waar je erg goed in bent, beginnen veel mensen te hakkelen en komen meestal niet verder dan vier of vijf dingen.

Kun je misschien wel benoemen waar je kritiek op krijgt? Of wat je vreselijk vindt aan andere mensen? Dat zegt namelijk ook iets over je kracht.

Vaak is je valkuil namelijk hetzelfde als ‘te veel van het goede’, een teveel van je talent, dus.

Krijg je weleens het verwijt dat je je te veel met iemand bemoeit? Dan zou een kwaliteit ‘behulpzaam’ kunnen zijn.

Het is heel fijn om met kernkwadranten te ontdekken waar jouw talenten liggen. Op die manier merk je dat je veel meer talenten hebt dan je dacht.

3. Vraag het aan familie, vrienden en collega’s

In je eentje te bedenken waar je goed in bent, kan lastig zijn. Vraag het eens aan anderen om jou heen, die jou kennen, aan familie, vrienden en collega’s. Hoe zouden ze jou typeren? Waar vinden zij dat jij goed in bent? Wat vinden ze jouw meest kenmerkende eigenschap?

Best spannend om te doen, maar mensen vinden het vaak fijn dat je hun mening vraagt en helpen over het algemeen graag. Durf het aan om deze feedback te vragen, het zal je goeddoen.

4. Je benut je talenten nu al

Het kan zijn dat je ontdekt dat je talent hebt voor werk wat je nu niet doet en waarin je nog geen ervaring hebt. Vaak heb je die talenten dan al wel ingezet in je privéleven, voor vrijwilligerswerk, bij de familie of vrienden, bij het sporten. Of hoorde het niet bij je primaire functie, maar trok je bepaalde klussen naar je toe, omdat het jou zo gemakkelijk afging? Dat is ook ervaring die je kunt gebruiken en benoemen.

5. Vergeet verplichtingen

Mensen maken vaak keuzes vanuit rationele overwegingen zoals geld en zekerheid en komen daardoor verder van hun gevoel af te staan. Dan kan het gebeuren dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je goed in bent, wat je talent is en waar je kracht ligt. Probeer je financiële verplichtingen te laten voor wat ze zijn en focus je eens op dingen waar jij echt talent voor hebt.
Wie weet wat er allemaal mogelijk is?

6. Talentenanalyse

Doe de TMA Talentenanalyse. Deze brengt 22 drijfveren, 53 competenties en 44 talenten in kaart. De Talentenanalyse is positief, niet veroordelend en biedt alle inzicht in talenten en beste carrièremogelijkheden.

Oog voor talent.
Talentmanagement.
Wat je aandacht geeft, groeit.
De juiste mens op de juiste plaats.
Focus op het inzetten van je talenten, daarmee vergoot je de kans op bevlogen werken.
Hier wordt iedereen blij van.