Waarom coachen op de werkvloer?
Wat is coachen nu precies en wat levert het je op als je het op de werkvloer inzet?
Het begrip ‘coaching’ is de afgelopen jaren veel meer onder de aandacht gekomen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. In het bedrijfsleven is de verschuiving van ‘directief leidinggeven’ naar ‘coachend leidinggeven’ gekomen. Heel fijn dat het belang van coaching wordt erkend, maar wordt het ook goed toegepast? Te vaak zie ik nog dat onder ‘coachen’ eigenlijk ‘advies geven’ bedoeld wordt.
Wat is coaching?
De definitie volgens de NOBCO (branchevereniging voor coaches):
Coaching is een gestructureerd, doelgericht en toekomstgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze (door onder andere waarnemen, vragen, confronteren en spiegelen) aanzet tot het vergroten van de effectiviteit en het welbevinden van de ander door:
– Bewustwording en persoonlijke groei;
– Het vergroten van het zelfvertrouwen;
– Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.
Kortom, met coaching help je de ander de beste versie van zichzelf te worden.
Coach zegt hoe het moet?
De coach zegt niet hoe de ander het moet doen. Jij kunt, als coach, de inzichten niet opleggen. Ook al denk je dat je de oplossing hebt, wie zegt dat jouw oplossing ook de oplossing van de ander is. Ieder persoon heeft het antwoord op zijn vraag in zich, maar kan er zelf alleen even niet bij. Als coach ben je de facilitator. De persoon is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen proces. Als coach ben jij degene die de ander ondersteunt in ontwikkeling en groei.
Waarom coachen op de werkvloer?
Wat levert het je op als je meer coaching op de werkvloer toepast? Als iemand zelf weet waar hij goed in is en doet wat hij wil doen, zal dit een positief effect hebben op de kwaliteit en de kwantiteit van het werk. Het werkplezier neemt toe.
Stel je hebt een medewerker die eerst prima functioneerde, maar na een reorganisatie zijn de teams en de werkzaamheden verandert. Ze is meer fouten gaan maken, is stiller geworden en is meer gaan mopperen. Door middel van coaching kun je haar begeleiden erachter te komen wat zij nodig heeft om weer met meer plezier naar haar werkt te gaan. Worden haar talenten en kwaliteiten wel benut? Wordt er aan haar behoeften voldaan? Hoe gaat het met de samenwerking? En als ze zich hier bewust van is, kan het omgezet worden in actie. Wat kan ze eraan doen om weer met meer plezier aan het werk te gaan.
Zelf coachen?
Nu weet je wat coachen op de werkvloer oplevert. Wil je ook coaching toepassen op jou werkvloer? Dat kan met de geaccrediteerde opleiding ‘coachen op de werkvloer’ van BCoach. Met deze 5 daagse opleiding boordevol praktisch toepasbare oefeningen leer je respectvol communiceren vanuit een coachende houding. Kijk op de website of kom langs op een van de open dagen.
Warme groet, mede namens Hans en Alice,
Denise Rösken
BCoach | coachopleiding.nl