Spring naar content

Hoe ga IK om met mijn grenzen aan coachen

Jij bent net als ik coach en ik vraag mij af of jij ook af en toe last hebt van je grenzen bij het coachen. Iemand doet telkens iets wat je niet helemaal begrijpt en je komt er niet over in gesprek. Je hebt dan moeite om te zeggen wat je denkt en vraagt je soms af of je wel kunt zeggen wat je denkt. Loopt zij/hij dan weg of beïnvloedt het het coachingsproces in negatieve zin? Het woord psychopathologisch komt dan bij je op, maar dat voelt wel erg zwaar. ‘Wat moet ik er mee’ is dan de vraag.

Het is ook altijd niet zo hard. Je weet dat er iets is, maar ach. Tot het er op lijkt dat het je vaker bezig houdt dan je gewend bent. Zie ik het wel goed en hoort het niet gewoon bij het proces of moet ik haar/hem verwijzen naar haar/zijn huisarts, maar hoe doe ik dat dan. Wat moet ik dan tegen haar/hem zeggen, want dat gaat zij/hij vast vragen en dan sta ik met mijn mond vol tanden.

Moet ik als coach niet gewoon weten wat ik dan moet doen. Ben ik wel een goede coach dat ik hier over zo loop te denken. Als ik het aan een andere coach vraag dan vindt zij/hij mij vast een minder goede coach. Zij weten vast meer over psychopathologie.  Dus maar niet doen.

Herkenbaar?

Vast wel, want nagenoeg alle, zo niet alle coaches kennen dit gevoel en worden er meer of minder onzeker van. Een ieder lost dat op haar/zijn manier op en geeft het een plaats. Vaak steekt het af en toe zijn kop nog op. Moet je dan niet denken dat het gewoon bij het vak hoort. Het antwoord is ja, maar je kunt er meer mee dan alleen maar ja. Het is goed om er een keer wat langer bij stil te staniemand is normaalan, je er bewust van te worden/zijn en wat handvatten te krijgen om er mee om te gaan en dan voor jouw gevoel beter dan tot dat moment. Dat kan.

BCoach organiseert regelmatig een Master Class over dit onderwerp. Anderen zijn je voorgegaan en rapporteren dat zij het verschijnsel nu beter herkennen, kennen bij zich zelf en er anders mee omgaan dan vroeger door er een keer langer bij stil te staan met anderen. De aangereikte kennis en kunde kun je toepassen op jezelf op de manier die jou past. Maatwerk, want het blijkt bij iedereen zich voor te doen, maar telkens anders afhankelijk van de persoon en haar/zijn voorgeschiedenis.

De Master Class leidt niet tot het aanleren van vaardigheden. Het gaat om intrinsiek leren dat tot anders kijken leidt en daar kun je dan met meer zelfvertrouwen mee uit de voeten.

Uitnodiging

Nodig je zelf uit om kennis te nemen van deze Master Class. Het levert je altijd nieuwe inzichten op. Kijk voor meer informatie op www.BCoach.nl en klik door naar Trainingen etc.