Skip to content
Marleen van Baal - BCoach Opleider Foundation

Marleen van Baal

Volg elke maand de belevenissen van Marleen van Baal gedurende haar coachopleidingsjaar.

Jaren coachte ik vooral op m’n gevoel, naar grote tevredenheid van de klant en mezelf. Tot het moment kwam dat ik me wilde verbreden, m’n kennis wilde verdiepen. Ik kreeg behoefte aan het gerichter inzetten van coachtools, maar wilde daar ook met een frisse, actuele blik naar kijken. Dat maakte dat ik op zoek ging naar een post HBO opleiding voor Coaches. En zoals jullie bekend is, ‘landde’ ik bij BCoach.

Bij de start van de opleiding kregen we twee dikke mappen vól theorie over coachtools en een enorm scala aan werkbladen. Ik voelde me net een kind in een snoepwinkel! Wat heerlijk om hier doorheen te bladeren en m’n gedachten te laten gaan over de effecten op de verschillende coachees. Bekende tools staan er uitgebreid in uitgewerkt zocoach tools - de multi inzetbare coachals (een hele kleine greep uit het geheel!) het Enneagram, de Elementenvierhoek, het Kernkwadrant en Transactionele Analyse. Maar ook tools om valkuilen te ontdekken, doelen te formuleren en missie en visie vast te pakken.
Tijdens de opleiding werken we als cursisten intensief met alle modellen. Als huiswerk werken we ze uit en op de praktijkdagen gaan we er met ons coachmaatje mee aan de slag. Onze proefcliënten krijgen uiteraard ook een selectie van de tools in hun coachtraject. Kortom: wat ik beoogde toen ik aan de opleiding begon, is uitgekomen. Verdieping èn verbreding van mijn kennis en vaardigheden door het gericht inzetten van coachtools.
Maar wat is nu eigenlijk het nút van de coachtools? Zijn ze nodig voor een goed coachtraject? Kun je ze met elkaar combineren of juist niet? Kun je ze vrijblijvend of slechts deels inzetten?
We hebben deze vragen in een intervisie sessie op de lesdag samen uitgewerkt. En wat zo mooi was, is dat alle collega’s her- en erkenden dat coachtools nuttig zijn, zeer nuttig zelfs. Tegelijkertijd werd duidelijk hoe belangrijk het is dat je er mee kunt ‘spelen’.coachtools - gereedschapskist - toonbox van de coach
Coachtools helpen in het proces van coachen. Ze geven handvatten om inzicht te krijgen in het zelfbeeld van de klant, of om een probleem helder te kaderen, processen te belichten. Ze geven structuur aan een gesprek en bieden houvast daar waar het lastig wordt om to the point te blijven. Het maakt het ook mogelijk om een logische opbouw in een coachtraject neer te zetten. Tegelijkertijd geven coachtools openingen tot onverwachte deuren, waardoor een gesprek opeens een heel andere wending krijgt. Of is alleen al het proberen te volgen van het model een fikse eye opener over gedrags- of gedachtenpatronen.
Het was een interessante intervisie, waarvan de conclusie was dat het in een coachtraject eerst en vooral gaat om jou als coach. Dat de kwaliteit van het coachtraject valt of staat bij jouw expertise. En dat coachtools daadwerkelijk ‘tools’ zijn, gereedschap, materiaal dat jou helpt de coachee zo goed mogelijk te begeleiden om antwoord te vinden op zijn coachvraag. En dat maakt coachtools absoluut nuttig, zelfs onmisbaar in de ‘gereedschapskoffer van de coach’.