Spring naar content

De waarom geen waarom-vraag?

De basis voor coachen is luisteren en vragen stellen. Nu heb je verschillende soorten vragen die je kunt stellen.

Je kunt de gesloten vragen stellen waar alleen een ja of nee antwoord op volgt. Handig als je iemand wil dwingen tot een keuze.

Bij coachen gaat het er vooral om dat je degene die je coacht zelf laat nadenken. Jij bent niet degene die het antwoord hoeft te geven. De coachee moet het antwoord zelf zien te vinden. Het stellen van open vragen is daarbij een geweldig hulpmiddel.

Open vragen zijn vragen die uitnodigen om een ruimer antwoord te geven. Open vragen beginnen met Wie, wat, waar, welke, wanneer en hoe.

Waarom vraag BCoach

Waarom staat waarom er niet tussen?

‘Waarom’ heeft een remmende werking. We stellen de ‘waarom-vraag’ vaak bij kinderen als ze stout zijn geweest. ‘Waarom heb je dat gedaan?’. Het lokt uit dat je je moet verdedigen en met een hele goede reden moet komen om je gedrag te verantwoorden. En niet alleen bij kinderen werkt het zo. Als er op je werk gevraagd wordt aan je: ‘Waarom heb je deze keuze gemaakt?’ gaan automatisch de alarmbelletjes rinkelen en komt de gedachten naar boven: ‘ik heb het fout gedaan, dit was niet wat ze voor ogen hadden.’

Iedereen gaat weer anders om met ‘zich verdedigen’. De ene persoon gaat er vol tegenin en gaat met luide stem zijn keuze verantwoorden. De houding wordt gesloten. Een ander gaat op zoek naar het ‘goede’ antwoord waarvan hij denkt dat jij het graag wil horen en zal dat antwoord geven.

Het doel van het coachen is het eigen gedachtenproces van de ander op gang brengen. De ‘waarom -vraag’ staat dit doel in de weg doordat je het automatische verdedigingsmechanisme in werking stelt.

Wat maakt dat…

Maar soms wil je wel doorvragen op een bepaald onderwerp waar je normaal: ‘waarom’ zou gebruiken. Hoe kan je dan verder? Een vervanger voor ‘waarom’ kan zijn: ‘Wat maakt dat…’ Deze klinkt vriendelijker en bevat geen oordeel. Dit komt ten goede van het coachproces.

Wil je hier meer over weten?

Tijdens de opleiding ‘Coachen op de werkvloer’ staan we uitgebreid stil bij de verschillende soorten vragen en het effect daarvan. Je gaat er zelf mee aan de slag waardoor je direct het effect op de ander kunt ervaren.

Lees meer over de opleiding of stel ons direct de vragen die je hebt.

 

Warme groet, mede namens Hans en Alice,
Denise Rösken
BCoach | coachopleiding.nl