Skip to content

1 maart is het Nationale Complimentendag

Als je een compliment geeft, doe dat dan over iemands gedrag, eigenschap of werk, in plaats van over zijn bezittingen.

Dus niet: ‘Wat een mooie jas heb je aan’, maar: ‘Wat heb je die jas goed gekozen’, of ‘Ik vind dat jij je goed kleedt’.

Complimentendag BCoach

Het was echt een koopje

Omdat Nederlanders zo weinig gewend zijn aan positief commentaar, reageren ze er soms merkwaardig op. Stel dat je iemand complimenteert, omdat je bijvoorbeeld vindt dat hij zich heel mooi gekleed heeft, dan kan het voorkomen dat je één of meer van de onderstaande reacties krijgt:
• ‘Joh, dit heb ik al jaren.’
• ‘Ik heb zomaar wat uit de kast gepakt.’
• ‘Het was echt een koopje.’

Er zijn twee mogelijkheden: je compliment was overbemeten of de ander heeft niet geleerd om ‘dank je’ te zeggen bij een compliment. Veel mensen hebben niet door hoe ontmoedigend en lomp het is om een compliment niet gracieus te aanvaarden.

Daarom is het verstandig een compliment niet te breed uit te meten.

 

Compliment geven , hoe dan wel

Het is van belang complimenten te maken over iets, waarbij waardering voor de ander telt: een prestatie die veel inspanning gekost heeft of iets dat voor het eerst goed lukt. Maar als je tegen iemand zegt dat hij aardig zingt, als hij dat al zijn leven lang doet en zijn cd’s goed verkopen, moet je niet verbaasd zijn als hij wat merkwaardig reageert.

Duim omhoog

Er zijn natuurlijk meer manieren om waardering te uiten, bijvoorbeeld door middel van een schouderklop, een cadeautje, een uitnodiging om samen te gaan lunchen, een bosje bloemen of een duim omhoog!