Spring naar content

Bijna verdronken

Bijna verdronken

In januari dit jaar las ik van ons administratiekantoor een nieuwsbrief van vorig jaar, waarin ik werd geattendeerd op een digitaal boekhoudpakket. Nou is boekhouden zeker niet mijn hobby, maar ik houd wel van overzicht en inzicht in de cijfers. Dus al snel daarna gestart met een proefabonnement. Het leek wel praktisch en daar houd ik ook van. Handleidingen lezen en video-instructies volgen. ik begreep een beetje hoe het werkt. Ook gekozen om de facturatiemodule te gaan gebruiken. Nou bleek het voor Apple gebruikers niet super eenvoudig om de factuursjablonen zelf in het systeem te plaatsen. Maar met hulp van Hans en met de support van e-Boekhouden.nl is dat goed gekomen.

Geen meerwaarde

Ondanks dit alles voelde ik maandenlang nog steeds niet echt de meerwaarde. Het ging stroef en niets ging vanzelf. Sterker nog, eigenlijk kostte de hele boekhouding me alleen maar veel meer tijd en moeite vergeleken met hoe ik het alle jaren daarvoor gedaan had. Vroeger deed ik gewoon netjes alle inkoop- en verkoopfacturen in een map. Bankafschriften erbij en elk kwartaal bracht ik de map naar het administratiekantoor voor de btw-aangifte. Die is bij ons niet super eenvoudig, omdat we diensten hebben die belast zijn en diensten die vrijgesteld zijn van btw. Dus de totale verrekening van btw gaat naar rato. Nou dat hebben we graag uitbesteed aan mensen die er wel verstand van hebben en er in ieder geval ook meer plezier aan beleven.

Overzicht kwijt

Begin juli was ik het zo zat, ik was al het overzicht kwijt. Facturen van de webwinkel en uitbetalingen via Mollie maakten me onzeker en bijna wanhopig. Af en toe liep ik boos, opstandig en verdrietig weg van mijn bureau waar de boekhouding lag. Wat was het raar en confronterend om te ontdekken dat ik hier zo slecht tegen kon. Ik voelde geen rust en ruimte om door deze barrière heen te gaan. Loslaten lukte goed tijdens een fijne en ontspannen vakantie en ik heb er heerlijk helemaal niet aan gedacht.

Frisse energie

Terug van vakantie ben ik er met frisse energie nog eens voor gaan zitten. En zowaar, dingen werden weer logisch en ik voelde mijn vertrouwen groeien. Ik wist dat ik er nog niet helemaal was en ik heb nog en paar uur naast onze boekhouder gezeten. En wat is het toch gaaf als zo’n vakman je een paar tips geeft waardoor het systeem echt vóór je gaat werken in plaats van tegen je. Wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Dat ik hulptroepen heb ingeschakeld in plaats van zelf te blijven watertrappen en bijna te verdrinken. Dat ik toch iedere keer weer terugging naar mijn bureau en het weer oppakte. Wat is het een mooie ervaring om niet terug te schrikken als je weerstand ervaart. Ook als het moeilijk is erin blijven geloven. Met mildheid kijken naar de situatie en naar jezelf. Het is het waard geweest, deze struggle, dit gevecht met mezelf en de boekhouding.
De komende tijd loop ik weer met plezier en met trots mijn werkkamer in. #nooitteoudomteleren #blijbijbcoach